WAT IS DE WOZ WAARDE?

De WOZ-waarde, afgeleid van "Waardering Onroerende Zaken", vertegenwoordigt een schatting van de marktwaarde van je woning. Deze waarde wordt vastgesteld aan het begin van het jaar, met als peildatum 1 januari van het voorgaande jaar. Met andere woorden, de WOZ-waarde geeft de geschatte waarde van je woning weer op die specifieke datum.

IS EEN HOGE WOZ WAARDE GUNSTIG?

Een hogere WOZ-waarde kan gunstig zijn bij het verkopen van je huis, omdat potentiële kopers gratis de WOZ-waarde kunnen opvragen via het WOZ-waardeloket. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe meer een koper mogelijk bereid is te betalen voor je huis.

Bovendien kan een hogere WOZ-waarde helpen om de renteopslag op je hypotheekrente te verlagen. De hoogte van je hypotheekrente wordt deels bepaald door de waarde van je huis. Als de waarde van je huis hoger is of als je al veel hebt afgelost op je hypotheek, kan dit mogelijk resulteren in een lagere renteopslag. Het is verstandig om hierover advies in te winnen bij je hypotheekadviseur.

 

WEL HOGERE BELASTING!

De hoogte van je WOZ-waarde heeft invloed op verschillende gemeentelijke belastingen, waaronder de onroerendezaakbelasting (ozb), afvalstoffenheffing, rioolheffing en waterschapsbelasting. Daarnaast gebruikt de Belastingdienst de WOZ-waarde om het eigenwoningforfait te berekenen, wat een percentage van de waarde van je woning is dat bij je bruto inkomen wordt opgeteld. Ook wordt op basis van de WOZ-waarde bepaald hoeveel belasting je moet betalen bij het erven van een huis, oftewel de erfbelasting.

 

CONTROLEER JE WOZ WAARDE VELDHOVEN

Het is verstandig om regelmatig de WOZ-waarde te controleren, omdat deze van invloed is op verschillende gemeentelijke heffingen. Hoewel gemeenten zorgvuldige marktanalyses uitvoeren om de WOZ-waarde vast te stellen, kan het toch voorkomen dat deze moet worden bijgesteld. Je kunt het WOZ-waardeloket gebruiken om je eigen WOZ-waarde te vergelijken met die van vergelijkbare woningen. Dit loket toont de officiële WOZ-waarden die door de betreffende gemeente zijn vastgesteld. Steeds meer gemeenten maken deze informatie vrij beschikbaar.

 

WOZ WAARDE IN VELDHOVEN TE HOOG?

Indien je van mening bent dat de gemeente de waarde van jouw woning te hoog heeft ingeschat, heb je het recht om bezwaar te maken. Dit geldt zowel voor huiseigenaren als huurders. Het is verstandig om een lijst op te stellen met specifieke argumenten die van toepassing zijn op jouw woning. Mogelijke redenen voor een lagere WOZ-waarde kunnen onder meer zijn: achterstallig onderhoud, zoals verouderde installaties, leidingen, afbladderend schilderwerk, een gedateerde keuken of badkamer; belemmerende omgevingsfactoren, zoals stank- en geluidsoverlast van nabijgelegen voorzieningen zoals een spoorlijn of drukke openbare plekken.

Indien er asbest aanwezig is in de woning, moeten deze kosten worden meegewogen bij het bepalen van de WOZ-waarde, aangezien het verwijderen van asbest vaak kostbaar is. Daarnaast kan een niet-zuinige woning, gekenmerkt door een laag energielabel, potentiële kopers afschrikken, wat kan resulteren in een lagere WOZ-waarde.

Scheurvorming in de woning brengt risico’s met zich mee voor de structuur van de woning, wat vaak gepaard gaat met hoge kosten voor herstelwerkzaamheden. Het is redelijk dat de gemeente hier rekening mee houdt bij het vaststellen van de WOZ-waarde.

 

BEZWAAR MAKEN

Als je vindt dat de WOZ-waarde te hoog is vastgesteld, kun je zelf bezwaar maken. Je hebt hiervoor een periode van 6 weken. Afhankelijk van de regels van jouw gemeente, kun je het bezwaar telefonisch, online of per brief indienen. Het is belangrijk om de voorwaarden van jouw gemeente te controleren.

Als je eerst goed wilt nadenken over de argumenten die je wilt gebruiken, kun je binnen die 6 weken pro forma bezwaar maken en om uitstel vragen voor het indienen van de argumenten van je bezwaar.

Nadat je het bezwaar hebt ingediend, zal de gemeente een beslissing nemen: je bezwaar wordt geaccepteerd of afgewezen. Als je bezwaar wordt afgewezen, heb je de mogelijkheid om in beroep te gaan bij de rechter.

 

Kom in contact

Heb je vragen over ons aanbod? Neem dan telefonisch of per e-mail contact met ons op. Of vul het contactformulier in, en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

"*" geeft vereiste velden aan

Translate